Kharlovkan taimen

 

Kharlovkajoki virtaa Murmanskin alueella, alkaa Lavozerosta ja laskee Barentsin mereen Kharlovka nimisen kylän kohdalla. Lähellä Kharlovka-joen suuta Barentsin merellä on Kharlov-saari. Joen pituus on 85 km, valuma-alueen pinta-ala on 2000 km². Noin 36 km suulta yhtyy joen oikealta puolelta Nekjy-joki.

Saaliit: lohi, meritaimen, harjus ja järvestä nieriä.

Kharlovka on yksi maailman tunnetuimmista lohijoista.
Joen leveys paikoin noin 200 metriä. Joessa on lukuisia vesiputouksia, yhtä niistä kutsutaan Kuolan niemimaan helmeksi. Joka kesä jokeen nousee suuret määrät lohta, jotka vaeltavat ylävirtaa kohti.

Mutkitellen joki virtaa syvään kanjoniin ja sen jälkeen ns. ”kultaisen” syvänteen ja yhden särkkäalueen kautta jatkaa legendaariselle ”koti” syvänteelle, jonka lähellä vain 50 m päässä rannasta sijaitsee leirintäalue.
Monet kalastajat pitävät ns. kotisyvänne tehokkaana ja varmimpana paikkana saada isot lohivonkaleet kiinni, myös lukumääräisesti eniten kaloja.
Kalat aloittavat nousumatkansa jokeen toukokuussa. Saadakseen suuria lohia vaati kuitenkin kalastajalta taitoa. Usein on purettu koko siima ja kalastaja joutuu pohjatärppien kautta opettelemaan oikean konstin saadakseen kalan, joka pyrkii päästä takaisin mereen.
Nämä lohet ovat sinnikkäitä eivätkä anna kalastajan hengähtää.

Ensimmäiset kalastukset on keskitetty alavirtaan ennen putousta, koska putouksen pystyvät ylittämään vain vahvat kalayksilöt.

Suurikokoiset ja villit Atlantin lohet nousevat juuri Kharlovka ja Itä-Litsa kaltaisiin jokiin.

Ennätykset Kharlovka joella:
Suurimmat lohet on 21,5 kg, 21,4 kg ja 20,9 kg
Vuonna 2013 oli saatu 25,1% enemmän kalaa kuin v.2012
Vuoden 2013 ennätyslohi – 21,4 kg