Lovozero

 

kesä lovozerojärvellä kuolan niemimaa

Majoitustiloina on kaksi vierastaloa, jotka ovat kaksi- ja kolmekerroksisia. “Piramida” talon arkkitehtuuri on erikoinen ulkoapäin sen vuoksi , koska pyramidimuoto toimi sisälämmönvaraajana sekä estää kylmän pääsemästä sisään. Seinät ovat osittain pyöröhirttä osittain kerroslämpörunkorakennetta.
Kolmekerroksisessa talossa on seitsemän huonetta, neljä wc, keittiö ja ruokasali, johon mahtuu 40-50 hlö. Pienellä esintymislavalla on mahdollisuus järjestää pienmuotoiset konsertit, teemaillat ja luennot. Huoneet on 3-4 henkilölle, yksi huone on 5 henkilölle. Huoneissa on yksin- ja parisängyt, kaapistot, pöydät, tuolit ja jakkarat, katto- sekä yövalaistus, keskuslämmitys. Isossa huoneessa on myös takka. Kaikki asuinhuoneet ovat yläkerroksissa.

Toinen vierastalo (pienempi) on 3-8 henkilölle. Siihen mahtuu viettämään aika vaikkapa kaveriporukka tai perhe. Rakennus on kaksikerroksinen, 2 makuuhuonetta, joissa yksin- ja parisängyt, kaapistot, pöydät ja tuolit, WC on ensimmäisessä kerroksessa. Talo on puulämmitteinen. Perinteinen venäläinen sauna on erillisenä rakennuksena järven rannalla, järvelle johtaa puinen patio. Talvella saunominen voi yhdistää virkistävän vitivalkoisen lumikylpyyn. Saunarakennus on veistetty pyöröhirsistä. Siihen kuuluu tilava eteinen pöytineen ja penkkeineen, pieni puuvarasto , pesutila ja sauna, johon mahtuu 4-5 hlö. Sauna on vuokra-ajan käytettävissä aina. Saunomisen yhteydessä on aina tarjolla termostee hunajan ja hillon kanssa.

Vapaa-aika

Ajanvietto mahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset. Rauhallinen luontotarkkailu ja hiljentyminen , patikointi ja hiihtoretket lähiympäristöön.

– talon yhteydessä on kiikkutelineet, jotka ovat lasten ja aikuistenkin suosikkinä ympäri vuoden

– talvisin pihan rinteelle jäädytetään huimaava pulkkamäki, pulkat ja puhallettavat luikurit ns. “vatruskat”

Pihalta Afanasi joen saakka kulkee patikkapolku “Terveyspolku”, jonka pituus on 1100 m. Kesäisin se on taianomainen luontopolku, jonka varrella löytyy myös kuvaamaton pienehkö lampi. Molempiin puoliin polkua on marja- sekä metsäkankaita. Polun päässä teidät odottaa lepopaikka, mahtavan, ikivanhan satumaisen kuusen alla on pöytä, penkit ja nuotiopaikka.
Talvella polku muutetaan laduksi, jolle on mahdollisuus vuokrata suksipaketti. Myös on vuokrattavana lumikengät, joilla pääsee kulkemaan metsässä koskemattomalla lumihangella.

Kesällä 100 m päästä “Terveyspolun” varrelta olevan pienlammen rannalla on sanoin kuvaamaton paikka , jossa voi kuulla mitä erilasten lintujen äänet, ottaa kuvat tunturin tuntuisesta metsästä, joka kuvastuu purjehtivien pilvien kanssa peilityynen järven pinnassa.

Erikoinen kokemus on yöpyminen perinteisessä saamelaisessa kodassa (”kuvaks”).
Siellä voi valmistaa nuotioruokaa ja päästää saamelaisten elämän tuntumaan. Varsinkin kun kodan ulkopuolella on lumituisku tai kova kylmä tuuli, silloin liekehtivä nuotio ja porontaljat lämmittävät oloa saamelaisten arkielämän tapaan

Kalastus; jarvi Lovojavr, Kurgajoki, Afanasiajoki,

KUVAT