Sortavala-Valamo

sortavala-valamo matka

Sortavala on pieni kaupunki Laatokan pohjoiskärjessä. Se on aina ollut pieni, ihmisen kokoinen. Sortavalalla on ominaisuuksia, joiden ansiosta kivikauden ihmiset jo tuhansia vuosia sitten valitsivat sen kodiksensa.
Sortavala sai kaupunkioikeudet vuonna 1632, mutta oli tärkeä kauppapaikka jo 1500-luvulla. Sortavala hävitettiin suuren Pohjan sodan aikana lähes täydellisesti, ja se menetti merkityksensä pitkäksi aikaa. Uudenkaupungin rauhassa 1721 kaupunki luovutettiin Venäjälle ja sille annettiin venäläinen nimi Serdobol. Vuonna
1811 se liitettiin muun Vanhan Suomen mukana Suomen suuriruhtinaskuntaan.

Sortavalasta kehittyi Laatokan Karjalan henkinen keskus. Sinne perustettiin sekä mies- että naisopettajaseminaari vuonna 1880, pappisseminaari 1918 ja ortodoksinen arkkipiispanistuin vuonna 1925. Sortavalasta kehittyi 1800-luvun loppupuolelta 1930-luvulle tultaessa merkittävä koulu- ja kulttuurikaupunki. Huomattava osa ennen vuotta 1939 koulutetuista kansakoulunopettajista on saanut oppinsa Sortavalan opettajaseminaareissa.

Valamon saaristo on kokonaisuudessaan nähtävyys. Suurin saarista on Valamo, joka on tunnettu ortodoksisesta Laatokan Valamon luostaristaan. Perimätiedon mukaan Laatokan luostari on yli tuhat vuotta vanha. Valamon luostarin keskus on 43 metriä korkea pääkirkko. Saaren kaunis luonto ja rauhaisa tunnelma on kuin luotu hiljaista ja mietiskelevää munkkielämään varten.

Varamatka : fedulin.maksim@gmail.com